Boerenkoolschotel uit de oven
Recept voor ovenschotel met boerenkool en puree van knolselderij en zoete aardappel.
- 300 gram fijngesneden boerenkool
- 3 knoflooktenen
- 2 sjalotten
- 250 gram kastanjechampignons
- 600 gram tomatensaus zonder suiker
- 100 gram grof geraspte schapenkaas
- 1 knolselderij
- 1 zoete aardappel
- 1 bosje platte peterselie
- chilipoeder
- zout
- gedroogde oregano
- peper
Recept voor 3-4 personen: Kook 300 gram fijngesneden boerenkool in een laag water met wat zout en gedroogde oregano gedurende 10 minuten. Blijf er wel bij en roer zo nu en dan even goed door. Snijd ondertussen 3 knoflooktenen fijn en snipper 2 sjalotten. Borstel 250 gram kastanjechampignons schoon en snijd ze in plakjes. Fruit de ui en de knoflook en voeg na een minuut of 2 de champignons toe. Roer ongeveer 600 gram tomatensaus zonder suiker bij het mengsel, voeg zout, peper en wat oregano toe. Laat de saus op een zacht vuur warm worden. Roer de boerenkool door de tomatensaus. Bedek de bodem van een middelgrote ovenschaal met een laag boerenkool-tomatensaus. Strijk hier een laagje puree over en herhaal dit 1 keer. Strooi 100 gram grof geraspte schapenkaas over de puree en zet de schotel gedurende 10 minuten in de oven op 180 graden. Zet de oven op de grilstand en laat het gerecht nog 5 minuten grillen. Zo maak je de knolselderij-zoete-aardappel-puree: Schil een knolselderij en snijd hem in stukken en doe hetzelfde met een zoete aardappel. Zet de knol en de zoete aardappel op met zoveel kokend water dat ze net onder water staan en doe er wat zout bij. Laat ze ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Giet het water af en voeg een flinke scheut sojaroom toe. Maak er met de mixer een puree van. Roer de blaadjes van de peterselie door de puree. Voeg voor een pittige puree ook wat chilipoeder toe.