Scharrelkip gevuld met kruiden en citroen
Zo maak je heerlijke kip!
- 1 scharrelkip
- olijfoflie
- 12 saliebladen
- 1-2 citroenen
- rozemarijn
- gedroogde oregano
- gedroogde dragon
Mijn salieplant in de tuin riep dat hij dorst had. Niet gek na een zeer warm weekend waarin er niemand aanwezig was om hem in de schaduw te zetten en water te geven. Omdat hij zo zijn best gedaan had, besloot ik om een aantal, 12, (beetje ingedroogde) bladeren te plukken en te gebruiken voor dit kiprecept. Op de foto lijkt de kip een beetje zwart maar dat was hij gelukkig niet. Recept: kip een half uur op kamertemperatuur laten komen; ondertussen 1 of meerdere citroenen persen, schil bewaren en sap in een kommetje doen, met wat olijfolie en peper en zout; met dit mengsel de buikholte van de kip (de binnenkant) met een kwastje bestrijken en de buikholte vullen met de citroen en de kruiden (kleingesneden salieblad, een handvol rozemarijnnaaldjes (ook uit de tuin) en nog wat gedroogde oregano en dragon; ook de buitenkant van de kip met het citroen-olijfoliemengsel bestrijken. Kip dichtbinden met keukentouw (anders loopt de vulling er weer uit); oven op 200 graden; de kip aan beide kanten even aanbraden met nog wat boter in de pan, een flinke scheut rode wijn toevoegen en dan in een braadslee leggen; na ongeveer 45 minuten kip uit de oven halen en warm houden (en even na laten garen) onder aluminiumfolie. Je kunt de kip ook in een braadpan klaarmaken in plaats van in de oven.