Zuurkool met flespompoen en appel en eendenbortsfilet
Ooit aan gedacht voor een feestelijk diner? Eend, gezonde zuurkool en pompoen.
- 1 flespompoen
- 500 gram zuurkool
- 2 friszure appels
- wat geitenkaas
- 200 ml bouillon
- 2 wilde eendenborstfilets
- ras el hanout
- 1 ui
- 2 sinaasappels
- een lekkere scheut port
- 1 eetlepel arrowroot
- zout
- peper
- wat kokosvet
- olijfolie
Een idee voor een feestelijk VZL-diner: Zuurkool met flespompoen en appel. En eend met sinaasappelsaus. Recept voor 2-3 personen: Verwarm 1 flespompoen 30 minuten in de oven op 200 graden. Laat de pompoen even afkoelen, daarna kun je gemakkelijk schillen. Snijd de pompoen in blokjes. Laat 500 gram zuurkool uitlekken. Schil 2 friszure appels en snijd ze in blokjes. Rasp wat geitenkaas. Vet een ovenschaal in. Meng de pompoen, zuurkool en appel en schep het mengsel in de ovenschaal. Breng op smaak met zout en peper. Giet er 200 ml bouillon over. Dek af met de geraspte kaas. Zet de schotel nog 20 minuten in de oven op 175-180 graden. Ondertussen maak je de eend met sinaasappelsaus: Snijd de vetkant van 2 wilde eendenborstfilets enkele malen goed in met een scherp mes. Strooi in de inkepingen en op de rest van het vel zout, peper en ras el hanout (1/4 theelepel per kant). Strooi deze kruiden ook op de andere kant. Verhit wat kokosvet en olijfolie in een koekenpan. En bak de filets 10 minuten op de vetkant. Snipper 1 ui fijn en pers 2 sinaasappels uit. Draai de filets om en doe de ui ook in de pan. Haal na 4 minuten de filets uit de pan en houd ze warm in aluminiumfolie. Giet het sinaasappelsap bij de ui en ook een lekkere scheut port. Breng op smaak met zout en peper. (Voeg geen andere kruiden toe. De eend heeft met ras el hanout al lekker veel smaak.) Laat de saus iets inkoken, eventueel met behulp van 1 eetlepel met water aangemaakte arrowroot. Eet Smakelijk!!! Arrowroot is een plantaardig bindmiddel zonder chemische toevoegingen. Het is te koop bij reformzaken en natuurvoedingswinkels.