Zuurkool-pastinaakschotel met prei, banaan en kaas
Zuurkool zonder aardappelen.
- 500 gram zuurkool
- 1 grote pastinaak (400 gram)
- 1 flinke prei
- belegen Boerenkaas (Leidse, daar zit wat komijn doorheen)
- 1 banaan
- 200 ml sojaroom
- walnoten
- arrowroot
- 100 ml witte wijn
- zout
- peper
- olijfolie
Dit is een basisrecept. Voor kinderen is dit helemaal prima. Wil je een pittiger gerecht, voeg er dan wat vers geraspte gember of wat paprikapoeder of voor de echte heetliefhebbers wat chilipoeder aan toe. Het recept is voor 2-3 personen. Je kunt er heel gemakkelijk een maal voor 3-4 personen van maken met iets meer zuurkool,1 extra pastinaak, 1 preitje en een banaan erbij. Het recept: Laat 500 gram zuurkool uitlekken in een vergiet. Schil 1 grote pastinaak en snijd er plakjes van en kook de pastinaak 20 minuten op een zacht vuur. Snijd 1 flinke prei in ringetjes en was deze in een vergiet. Snijd een stuk belegen Boerenkaas in blokjes en rasp ook een beetje van deze kaas. Meng 200 ml sojaroom en wat met water aangemaakte arrowroot. Fruit de prei in wat olijfolie en doe er naar een paar minuten de uitgelekte zuurkool bij en voeg vocht toe (100 ml witte wijn en voeg er daarna nog een paar keer wat water aan toe). Laat de zuurkool 20 minuten zachtjes garen en roer het sojaroom mengsel erdoor samen met de plakjes pastinaak, de kaas en wat zout en peper. Doe het zuurkoolmengsel in een ingevette ovenschaal. Strooi de geraspte kaas erover, de in stukjes gesneden banaan en wat in stukken gehakte walnoot en zet de schotel 10 minuten onder de gril op 250 graden. Superlekker, maar voor wie wil mag het dus ook nog wat pittiger!