Gewokte andijvie met quinoa, kalkoendij, ananas en cashewnotensatésaus
Een gezond recept met quinoa en satésaus.
- 1 kalkoendij
- 1 scheut rode wijn
- 1 struik andijvie
- 150 gram quinoa
- 2 plakken ananas
- 1 uitje (of een sjalotje)
- een halve duim verse gember
- 200 ml kokosmelk
- wat limoensap
- 3-4 eetlepels cashewnotenpasta
- wat zoute sojasaus
- zout
- peper
- 1 eetlepel kokosvet
- olijfolie
Zo maak je dit klaar voor 2 personen: Wrijf de kalkoendij in met zout en peper. Smelt 1 eetlepel kokosvet in een braadpan en giet er wat olijfolie bij. Bak de kalkoendij kort aan beide kanten. Zet het vuur laag. Giet voorzichtig een scheut rode wijn over de kalkoen en kort daarna wat kokend water. Laat de kalkoen garen op een zacht vuur gedurende 35-40 minuten. Snijd zoveel andijvie van een struik tot je een vergiet vol hebt. Was de andijvie en laat deze goed uitlekken. Weeg de quinoa af en spoel deze goed af onder de kraan. Laat de quinoa in 450 ml water aan de kook komen en 10 minuten garen. Het meeste vocht is nu ingedroogd. Snijd van een verse ananas 2 plakken of meer. Haal het harde hart uit de ananas. Fruit het fijn gesnipperde uitje (of sjalotje) in wat olijfolie en doe daar de zeer fijn gesnipperde verse gember bij. Voeg de kokosmelk toe en wat limoensap en laat dit zachtjes aan de kook komen. Zet het vuur uit en roer 3-4 eetlepels cashewnotenpasta bij en wat zoute sojasaus. Roer goed en proef of de smaak goed is. Doe de quinoa in een hapjespan op laag vuur. Voeg de andijvie toe met de helft van de cashewnotensatésaus. Schep dit op de borden en leg op ieder bord een schijf verse ananas.