VZL -Voedselzandloper ReceptenLekker gezond!

Voedselzandloper-viskoekjes

Een oud recept met zoete aardappel en pompoen.

  • 250 gram zoete aardappel
  • 150 gram pompoen
  • 100 gram zalm
  • 250 gram witte vis (bijvoorbeeld kabeljauw)
  • 1 rood uitje
  • 1 eetlepel Ras el Hanout (kruiden)
  • 3 bosuitjes
  • blaadjes basilicum
  • een scheut rijstmelk
  • een paar eetlepels amandelmeel (of havermout)
  • 1 ei
  • wat havermout
Voedselzandloper-viskoekjes

(Dit zijn geen ´koekjes´ voor bij de thee, maar voor bij een warme maaltijd.) Zo maak je de deze viskoekjes voor 2 tot 4 personen: schil 250 gram zoete aardappel en snijd er blokjes van. Snijd 150 gram pompoen in blokjes. Kook de zoete aardappel en pompoen net onder water in 20 minuten gaar. Snijd ongeveer 100 gram zalm in heel kleine stukjes. Snijd ongeveer 250 gram witte vis (bijvoorbeeld kabeljauw) in heel kleine stukjes. Giet de zoete aardappel en pompoen af en meng ze door de vis. Voeg een fijn gesnipperd rood uitje toe en 1 eetlepel Ras el Hanout. Voeg 3 in ringetjes gesneden bosuitjes toe, fijn gesneden blaadjes basilicum en een scheut rijstmelk. Maak de koekjes iets steviger door er een paar eetlepels amandelmeel ( of havermout) door te roeren. Vorm ongeveer 10 platte ronde koekjes. Haal de viskoekjes door wat los geklopt ei en strooi op beide zijden wat havermout. Bak de koekjes op middelhoog vuur aan beide zijden goudbruin. Eet er een salade bij, bijvoorbeeld: Salade van peulen en tomaatjes. Viskoekjes: meer dan 10 jaar geleden maakte Margriet Vonk bij een Joods gezin in Prinsenland viskoekjes. Deze viskoekjes staan in haar kookboekje 'Multiculturele smaakmakers van Rotterdam' uit 2001. Het is uitverkocht maar je kunt het wel bij de bibliotheek lenen. De recepten van toen waren niet voedselzandloper-proof, vandaar dat ze een VZL variant heeft bedacht. multiculturele-smaakmakers-uit-rotterdam

www.voedselzandloper-recepten.nl