Bieten-uien-taart
Verrassend lekkere hartige taart met een gezonde bodem!
- 150 gram amandelmeel
- 50 gram boekweitmeel
- 2 eieren
- 50 gram kokosolie
- 300 gram rode ui
- 500 gram gekookte biet
- 150 gram feta van schaap en geit
- wat walnoten
- zout
- peper
- gedroogde tijm
- olijfolie
- verse tijm
- (bakpapier)
Sinds kort ben ik in de ban van de bieten. Vooral geroosterd met andere groenten zijn ze heerlijk en een goede aanvulling. Maar ook in de taart vond ik ze heel erg lekker. Het recept voor uien-bietentaart: Maak deeg van 150 gram amandelmeel, 50 gram boekweitmeel, 2 los geklopte eieren, 50 gram gesmolten kokosolie, wat zout, peper en wat gedroogde tijm. Bedek de bodem van een springvorm van 20 cm met bakpapier en kwast de bodem in met wat olijfolie. Stort het deeg in de springvorm en druk het alvast een beetje glad over de bodem. Zet de springvorm in de koelkast. Snijd 300 gram rode ui in ringen en 500 gram gekookte biet in plakken. Fruit de ui even aan in een hapjespan en voeg 500 gram vocht toe. Dit vocht kan bestaan uit het afkooksel van de bieten, port, wijn of een goede balsomico azijn. Breng de uiringen met het vocht aan de kook met wat peper aan de kook en laat het vocht op een zacht vuur inkoken. Voeg vlak voor het inkoken de plakken biet toe. Haal het deeg uit de koelkast en maak een vlakke bodem en een opstaande rand. Schep het bieten-uienmengsel in de springvorm. Meng 150 gram afgegoten en in blokjes gesneden feta van schaap en geit door het groentemengsel. Hak wat walnoten grof en verspreid deze over de groenten. Voeg wat verse tijm toe en bak het gerecht 25-30 minuten op 200 graden.