Veelgestelde Voedselzandloper-vragen
Wat mag?
Er komen altijd heel vragen binnen in de categorieën: 'mag dit', 'mag dat', 'hoeveel'? Ik ga proberen hier een antwoord op te geven in de hoop dat jullie daar iets aan hebben. Ik doe dit in de geest van het boek van Kris Verburgh. Naast zijn theorie kun je zelf ook nog redenen hebben waarom je iets wel of niet eet (bijvoorbeeld geen vlees en/of vis, geen gekweekte vis of alleen vis van het seizoen of geen soja) maar dat mag iedereen voor zichzelf bepalen.
Dit laatste slaat eigenlijk ook helemaal op het boek de Voedselzandloper. Verburgh legt in zijn boek uit wat voedsel met je doet in je lijf en geeft (op wetenschappelijke leest geschoeid) adviezen hoe je je lijf langer gezond kunt houden. Hij legt dit uit aan de hand van de 2 driehoeken, (samen de Voedselzandloper) en adviseert om zoveel mogelijk producten uit de bovenste driehoek te vervangen door producten uit de onderste driehoek. Eigenlijk is dit het hele verhaal.
De Voedselzandloper is geen dieet. Je hoeft geen punten te tellen of calorieën. Je luistert naar je lijf en bepaalt zelf wat en hoeveel je eet of niet eet aan de hand van de Voedselzandloper. Niet iedereen heeft dezelfde hoeveelheid nodig en niet iedereen heeft dezelfde smaak. Verburgh is in zijn voorbeelden van te gebruiken voedsel niet uitputtend: denk aan zoete aardappel, rogge, quinoa, boekweitmeel, magere kwark, kokosvet, maar deze kun je allemaal met een gerust hart gebruiken als je volgens de Voedselzandloper eet.
De recepten van Verburgh zijn niet toereikend. Daar kom je als gezin sowieso niet ver mee en als sporter ook niet. Toch zijn zijn recepten een mooi begin geweest; het boek 'De Voedselzandloper' is voor mij de inspiratie geweest om zelf recepten te bedenken en te verzamelen die passen in een eetwijze volgens de Voedselzandloper. Ik hoop dat ik hiermee in de basis een antwoord heb gegeven op heel veel vragen.
Wat is boekweit?
Boekweit lijkt op een graan maar dat is het niet. Het wordt ook wel een pseudograan genoemd. Boekweit is een plant die voornamelijk in Polen groeit. Van de zaden die de plant produceert maakt men boekweitmeel. Het meel wordt vaak gemengd met andere granen maar boekweit is het gezondste in zijn pure vorm.
Boekweitzaden lijken qua vorm veel op beukennoten alleen zijn ze wat minder langwerpig. De zaden worden gemalen tot meel dat van nature glutenvrij is.
Waarom is boekweit gezond? Het zit vol met fosfor, kalium en magnesium. In vergelijking met tarwe heeft boekweit een lage glycemische index en dat is goed voor je bloedsuikerspiegel. Een lage glycemische index betekent dat je geen piek krijgt in je suikerspiegel na het eten van het product. Een stabiele bloedsuiker is goed voor je gezondheid en zorgt ook dat je niet snel aankomt.
Wat is quinoa?
Quinoa is uitgeroepen tot het voedselproduct van 2013 en dat is niet voor niets. Quinoa bevat zeer veel gezonde voedingsstoffen.
De korrels van Quinoa lijken op graankorrels maar dat zijn ze niet; Quinoa komt uit een zaad. Quinoa bevat veel goede eigenschappen: het is rijk aan eiwitten, vitamine B2 en E en mineralen (ijzer, fosfor, koper en magnesium).
Quinoa bevat bovendien geen gluten. Quinoa bevordert de spijsvertering en zorgt voor een verzadigingsgevoel. Quinoa helpt bij het voorkomen van diabetes type 2.
Spoel quinoa altijd voor gebruik goed af. Quinoa kun je eten in plaats van rijst; je kunt ze aan salades toevoegen en er ook risotto mee maken.
Kokosvet
Waarom zou je kokosvet gebruiken? Kokosvet bevat veel verzadigd vet en daar zijn we heel bang voor gemaakt. De helft van kokosvet bestaat echter uit laurinezuur. Dit zuur komt ook voor in moedermelk en heeft een gunstig effect op de cholesterol- HDL- ratio. In kokosvet kun je heel goed bakken en braden omdat het hittestabiel is en het heeft als voordeel dat het minder schadelijke bijproducten oplevert. Bedenk, veel mensen kiezen voor een margarinesoort maar daarin komen E-nummers voor. Margarine bevat bovendien evenveel calorieën als roomboter. Wil je geen kokosvet gebruiken kies dan voor olijfolie en/of roomboter.
Zoete aardappel, wat is daar goed/mis mee?
Zoete aardappel is niet direct familie van de aardappel en is, hoewel de naam anders doet vermoeden, geen aardappel. Je kunt zoete aardappel beschouwen als een groente. Het bevat een hoge concentratie aan complexe koolhydraten en heeft een lage g.i.. Zoete aardappel bevat veel vezels, veel vitamines, denk aan beta-caroteen, vitamine C en vitamine B6. Dit zijn behoorlijke anti-oxidanten die kunnen bijdragen aan het voorkomen van kanker. Zoete aardappel is ook heel geschikt voor mensen met diabetes type 2. Bovendien is zoete aardappel heel erg lekker en past het bij heel veel groente-recepten!