www.voedselzandloper-recepten.nl

VZL -Voedselzandloper ReceptenLekker gezond!

Recensie: Lekker lang jong

door

Collega Voedselzandloper-schrijvers kwamen onlangs op de markt met 'Lekker Lang Jong' (2e druk, door Clara ten Houte de Lange en Nelleke van Lindonk). Ha fijn, een boek met recepten volgens de Voedselzandloper! En ja, voordat je dit boek gaat kopen wil je weten wat je erin staat. Dus: wat kun je verwachten?

Eerst een voorwoord van Dr. Kris Verburgh, waarin hij kort zijn eigen boek, 'De Voedselzandloper' samenvat. Naast een kort overzicht uit het boek van Verburgh een halve pagina uitleg over de producten die je volgens 'De Voedselzandloper' moet vervangen door ander voedsel om fitter te worden. Een zeer goed initiatief dat ik ook gevolgd heb op mijn Facebook site en op www.voedselzandloper-recepten.nl. Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken met soms foto's van recepten en vaak ook niet (dat vind ik wel jammer): ontbijt; drankjes, dips, snoep en puur zoet; kleine hapjes en recepten om warm voor te lopen (dit zijn hoofdmaaltijden).

In het boek wordt ook uitgelegd wat de voordelen zijn van het koken met Voedselzandloper-proof recepten.

Mijn conclusie: een leuk boek waarin zeker ook de liefhebbers van zoet aan hun trekken komen.

Wat betreft de hoofdmaaltijd vind ik het boek wel wat warrig; recepten voor groenten zijn zeer beperkt, zijn niet volgens de seizoenen in gedeeld en ook niet voor vlees- en of vis-eters en/of vegetariërs. Een aantal recepten komt overeen met mijn website, we zitten op hetzelfde spoor, dat is dus zeker leuk.

Wat de zoete recepten betreft viel het me wel op dat er vaak agavesiroop bij een recept vermeld staat. Kris Verburgh heeft inmiddels laten weten geen voorstander van het gebruik van agavesiroop te zijn, dus dat kon ik even niet meer volgen.

Om meer duidelijkheid te krijgen over het gebruik van agavesiroop heb ik de schrijfsters van het boek een bericht gestuurd met mijn vraag en ik kreeg daarop van hen het volgende antwoord:

Hallo Margriet,

Ik heb Kris uitgebreid gesproken en hij vertelde dat er sinds februari (2013) een nieuwe editie van zijn boek is. Daarin zet hij inderdaad vraagtekens bij agavesiroop, maar hij is zeker niet zo negatief als sommige berichten op internet. Je moet er gewoon niet te veel van eten, maar dat is met alles. Wij hebben ons boek eind vorig jaar gemaakt en dat is dus gebaseerd op de eerste editie van de voedselzandloper. Daarin is hij positief over agavesiroop. En omdat wij lekker & gezond willen combineren hebben wij toen voor agavesiroop gekozen als zoetmiddel. Maar in zulke kleine hoeveelheden dat dit niet tot problemen zal leiden, behalve natuurlijk als je elke dag heel veel zoete recepten uit ons boek tot je neemt. Maar dat is niet onze insteek. Wij hebben zoete gerechten toegevoegd, omdat iedereen zo af en toe gewoon wat zoets nodig heeft. Zo houd je het gewoon beter vol om blijvend gezond te eten. Ook voor Kris is dit geen probleem. Je kunt de agavesiroop overigens gewoon vervangen door de zoetmiddelen die Kris wel aanbeveelt.

Groet, Clara

Ik ben het helemaal eens met wat Clara mij schrijft over agavesiroop. Als je het in kleine hoeveelheden zo nu en dan gebruikt in een gerecht, is dat geen probleem.

Het meest enthousiast ben ik over de recepten voor notencrackers, vruchtenspread en chocolade-hazelnootpasta. De crackers zijn gemaakt van o.a. havermout, noten en kaas en ze lijken mij echt geweldig lekker; ze zijn van gewoon (ontbijt)crackerformaat maar je kunt er ook kleine crackertjes van snijden voor bij de borrel. De simpele recepten voor het maken van vruchtenspread en hazelnoot-pasta zijn een zeer welkome aanvulling op de recepten die inmiddels in omloop zijn.

Kortom: Het boek is zeker goed om aan te schaffen en zou nog beter zijn met een goed jaaroverzicht van wat je per seizoen kunt eten volgens de Voedselzandloper.