Een dampende pan mosselen
Zo maak je zelf mosselen, en voor erbij saus en wortelsalade.
- 2 kg mosselen
- wat knoflook
- 1 winterwortel
- peterselei en/ of selderij
- witte wijn en/of water en/of sherry met water
- 2 winterwortels
- rozijnen
- citroensap
- peper
- zout
- magere kwark
- olijfmayonaise
- knoflook
- peterselie en/of selderij
- peper
- zout
Recept voor 2 personen: 2 kg mosselen, flink onder koud water zetten, exemplaren die dan niet dicht zijn een flinke tik geven en ze dan alsnog dichtgaan zijn ze goed. Open of kapotte exemplaren weggooien. In een mosselpan wat stukjes knoflook, wortel, peterselie en of selderij doen en aanvullen met vocht. Ik gebruikte een flinke scheut sherry maar het kan ook met witte wijn of alleen water. Altijd ook nog aanvullen met wat water. Let op: De mosselen pas koken als je de andere ingrediënten hebt klaargemaakt. Mosselen aan de kook brengen en een aantal minuten flink laten koken tot alle schelpen openstaan. Even flink met de pan van het vuur af op en neer schudden helpt. Wij aten hierbij: wortelsalade met rozijnen. Een paar winterwortels of 6 bospenen fijnraspen in een kom; rozijnen naar smaak toevoegen, een kneepje citroensap, eventueel een beetje zoet, wat peper en zout, door elkaar husselen en de salade is klaar. Saus voor mosselen: 3, 4 flinke eetlepels magere kwark en een flinke eetlepel olijfmayonaise toevoegen (kan ook zonder, maar is uiteraard minder romig) hier doorheen zeer fijngesneden knoflook, lekker veel fijn gesneden peterselie en/of selderij, wat peper en zout er bij en smullen maar.