Zalmpastei
Voedselzandloper zalmpastei - zonder ongezond deeg en heel erg lekker!
- 200 gram amandelmeel
- 50 gram kokosvet
- 2 eitjes
- 2 uien
- 200 gram zoete aardappel
- 375 gram zalm
- 200 gram tuinerwtjes
- flink wat blaadjes peterselie
- verse tijm
- rozemarijn
- 3 dl bouillon
- 2 eetlepels boekweitmeel
- 1 scheut sojaroom
- 1 theelepel mierikswortel
- 2 koffielepels mosterd
- zout
- peper
- (een stuk plastic folie)
Zo maak je deze zalmpastei (3 tot 4 personen): Maak een deeg van 200 gram amandelmeel, 50 gram gesmolten kokosvet, 2 eitjes en wat zout. Vorm hier een bol van en laat het deeg goed koud worden. (Ik heb hem eerst een half uur in de diepvries gelegd en daarna in de koelkast omdat ik het een aantal uren voor gebruik al had gemaakt. In principe is een half uur voldoende om het deeg te koelen. Haal het deeg pas uit de koelkast als je alle andere voorbereidingen gedaan hebt.) Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper 2 uien. Schil 200 gram zoete aardappel en snijd er blokjes van. Snijd 375 gram zalm in kleine stukjes. (Als je hiervoor zalm uit de diepvries gebruikt, laat de zalm dan wel op tijd ontdooien.) Bak de uien met de zoete aardappel in een hapjespan. Roer er flink wat blaadjes peterselie door en wat verse tijm en rozemarijn. Maak 3 dl bouillon. Giet eerst 1 scheutje bouillon in de pan. Roer voorzichtig 2 eetlepels boekweitmeel toe en bak dit kort mee. Schenk al roerend de rest van de bouillon erbij. Je krijgt nu een dikke saus. Roer de zalm samen met 200 gram tuinerwtjes, 1 scheut sojaroom, 1 theelepel mierikswortel en 2 koffielepels mosterd door de saus. Breng de saus op smaak met zout en peper. Schep de saus in een ronde ovenschaal. Haal het deeg uit de koelkast en leg het op een stuk plastic folie. Leg een even groot stuk folie op het deeg. Draai met je handen over de folie tot je een ronde deeglap hebt die groter is dan de ovenschaal. Dek de ovenschaal af met het deeg en druk de randen goed aan. Snijd een paar kleine gaatjes in het deeg. Bak de pastei in 20 minuten goudbruin.