www.voedselzandloper-recepten.nl

VZL -Voedselzandloper ReceptenLekker gezond!

Het Voedselzandloper Kookboek

Recensie, door

Kris Verburgh heeft samen met Pauline Weuring ook een kookboek uitgegeven: 'Het Voedselzandloper Kookboek'. Het verscheen in 2013.

Na Lekker Lang Jong was het 't tweede Voedselzandloper kookboek. Inmiddels (april 2015) zijn er veel meer kookboeken die alleen maar of bijna alleen maar Voedselzandloper recepten bevatten. Dit is een kort overzichtje:

Deze boeken bevatten uitsluitend Voedselzandloper ingredienten:

  1. Lekker Lang Jong, door Clara ten Houte de Lange en Nelleke van Lindonk, 2013
  2. Het Voedselzandloper Kookboek, door Pauline Weuring, 2013
  3. VZL-recepten, Herfst-winter, door Margriet Vonk, 2013
  4. VZL-recepten, Voorjaar-zomer, door Margriet Vonk, 2014

Het boek van Pauline Weuring is het enige dat zich het 'officiele kookboek' mag noemen. Het heeft dan ook een voorwoord van Kris Verburgh.

De laatste tijd zijn er meer kookboeken verschenen die voor een groot deel de voedselzandloper volgen. Soms zeggen ze het er niet bij, zoals bij Powerfood van Rens Kroes. Dat boek bevat vrijwel uitsluitend VZL-proof recepten. De schrijfsters van Lekker Lang Jong hebben in 2014 een nieuw boek uitgegeven, 'Lekker havermout! quinoa! en meer... Dat boek bevat ook niet-VZL recepten, en als een recept wel volgens de Voedselzandloper is, staat er een plaatje van een zandloper bij. Ook Pauline Weuring heeft een nieuw boek uitgegeven (in 2015), 'Uit Pauline's keuken' heet het. Ruim de helft van haar recepten zijn Voedselzandloper proof.

Het 'officiele' Voedselzandloper kookboek van Pauline Weuring bevat ongeveer 100 recepten, de receptjes voor thee meegerekend. Wel leuk trouwens, zelf thee maken, bijvoorbeeld van kamille en jasmijn. Als je niet gewend bent zonder vlees, pasta, zuivel, aardappels en rijst te koken, dan is dit boek een goed begin. Bij elk recept staat een foto. Als je koken als hobby hebt, en je wilt verrassende recepten of inspiratie opdoen uit de recepten, dan is Het Voedselzandloper kookboek misschien wat te eenvoudig voor jou.

Het Voedselzandloper Kookboek geeft ook een kort overzicht van de basisprincipes van de Voedselzandloper. Bij veel recepten staan korte tekstjes, die uit het populair wetenschappelijke boek van Kris Verburgh overgenomen lijken te zijn. Bij het recept 'Gebakken paddenstóelen'staat bijvoorbeeld:

Paddenstoelen bevatten stoffen zoals lange-keten-poly-sachariden die het immuunsysteem stimuleren. Hierdoor kan het immuunsysteem beter kankercellen opruimen, wat het antikankereffect van paddenstoelen kan verklaren.

Wel bijzonder, zulke teksten in een verder luchtig kookboek. Het past wel bij het voorwoord van Kris Verburgh, en de wat langere uitleg van de basisprincipes, ook van Kris' hand. Dat is natuurlijk super, dat je de Voedselzandloper theorie door Kris Verburgh himself krijgt uitgelegd in 2 (dichtbeschreven) bladzijden. Er staat een plaatje bij van een tegeltje, waarop staat:

De voedselzandloper wil niet enkel meer jaren aan je leven toevoegen, maar ook meer leven aan je jaren.

Tegeltjeswijsheid - en mijn persoonlijke ervaring is dat je je beter voelt, gezonder (en ook slanker) als je serieus probeert om de voedselzandloper te volgen. En Het Voedselzandloper Kookboek van Pauline Weuring kan je er bij helpen.